Sevärdheter i AtenAten erbjuder många sevärdheter

När det kommer till sevärdheter i Aten så finns det gott om platser att välja på här i den grekiska huvudstaden. Historiska platser toppar listan, med Rom som den enda möjliga konkurrenten när det gäller forntida ruiner. Det finns dock gott om andra saker att se här också, från fantastiska konstgallerier till underbara öppna ytor.

Parthenon

Akropolis, Toppen av Dionyssiou Areopagitou, Aten 10558; +30 01-321-4172; www.newacropolismuseum.gr
Som en av de mest berömda bilderna av det gamla Grekland, är dessa majestätiska ruiner en av de främsta sevärdheterna i Aten som varje besökare vill se. Templet designades under 4:e århundradet före Kristus och templet är byggt till ära av den grekiska gudinnan Athena, stadens skyddshelgon. Byggnadens namn, snabbt översatt, betyder ”den unga jungfruns plats”. Trots att ett helt millenium har förflutit kan man se att platsen har klarat sig förvånansvärt bra, och när du befinner dig högt uppe på Akropoliskullen kommer du också att få bästa tänkbara utsikt över staden och templen nedanför. Skulpturerna som en gång fanns här visas nu på närliggande Akropolismuséet, som man kan ta sig till genom att åka med Atens tunnelbana.

Nationalarkeologiska muséet

44 Patission Street, Aten 10682; +30 210 821 7717; www.culture.gr
Detta enorma museum är ett av de bästa i sitt slag i hela världen. Det byggdes först under sent 1800-tal för att man skulle ha utgrävningar som gjorts i Aten här, men i dag finns här mer än 20 000 föremål från hela landet som ger en fullständig panorama av den grekiska civilisationen ända från början. Föremålen som visas här vid denna sevärdhet inkluderar många konstprodukter, skulpturer, vaser och historiska objekt från sjätte milleniet före Kristus ända tillbaka till den romerska eran. Titta efter den fina samlingen med egyptiska konstprodukter som också finns här. Biljetter kostar 65 SEK, med rabatt för pensionärer och studenter, och barn går in gratis. Öppet dagligen 08.00 – 20.00 på sommaren, med begränsade öppettider på måndagar.

Nationella Konstmuséet

50 Vasileos Konstantinou, Aten 115 28; +30 210 7235857; www.nationalgallery.gr
Greklands Nationella Konstmuseum rymmer en fantastisk samling av klassiska grekiska konstverk, som sträcker sig från den post-bysantiska perioden upp till 1900-talet. Dess utställda föremål inkluderar även en samling västerländsk konst från 1300-talet till 1800-talet, med bland annat många italienska mästerverk. Denna sevärdhet har öppet dagligen utom tisdagar, med inträdespris på 65 SEK eller 30 SEK för rabattberättigade. Om du har tid att se mer konst under din Atenvistelse så finns det flera bra konstmuséer runtom i den grekiska huvudstaden, så som Benakimuséet, Goulandris Foundation Museum Of Cycladic Art och Byzantiska Muséet.

Zeustemplet (Olympieion)

Vassilissis Olgas Street, Aten 105 57;+30 2109226330; http://odysseus.culture.gr
Detta kolosala tempel mäter mer än 100 meter på längden och 43 meter på bredden och det var ett av de största templen i hela den gamla världen. Bygget av denna sevärdhet i Aten började för så länge sen som under 5:e århundradet före Kristus, men det färdigställdes inte förrän under Kejsare Hadrianus era 700 år senare. Templet innehöll en gång enorma statyer av Zeus och Hadrianus, men idag återstår en tiondel av de ursprungliga 104 17-meters penteliska marmorpelare som ett vittnesmål om skalan av detta “templens moder”. Platsen är vackert upplyst av flodljus på kvällarna. Öppet dagligen utom på måndagar, med något kortare öppettider under vintern. Inträde 20 SEK.

Nationalträdgårdardarna

1 Amalia Avenue, Aten 10557; +30 2107215019‎
Denna vackra sevärdhet i Aten visar upp 15,5 hektar av magnifik grönska. Från början tillhörde dessa trädgårdar det kungliga palatset, men sedan dess har de getts till staden Aten och gjorts tillgängliga för allmänheten. Det finns gott om ställen att avnjuta en picknic, antingen på gräset eller på en av de många bänkar som finns utspridda runtom i parken. Du kan också koppla av på ett av flera cafén plus flera lekparker och ett litet zoo. Parken ligger lämpligt placerad bredvid parlamentsbyggnaden och parken är öppen från soluppgången till strax före solnedgången dagligen, med gratis inträde.